Ще се отвори сметка към министерството на финансите и там ще влезнат парите от бонусите на първо време, а след това ще се реши какво да се прави с тях.

Това съобщи финансовият министър Симеон Дянков, след заседанието на кабинета, на което премиерът Борисов заплаши министри и зам.министри, че ако не върнат взетите допълни пари за 2011 година ще бъдат уволнени.
Почти всички министри побързаха да разкажат пред медиите какво се е случвало в поверените им ведомства.

Дянков поясни, че бонусите ще се връщат в бюджета по сметка, защото това е най-лесният начин да се контролира кой колко връща.
За своето министерство той съобщи, че за 2010 г. 13 - 14 души, сред които министъра, зам.-министъра, началници на кабинети са получили общо 100 хил. лв. бонуси и че тепърва ще се проверява положението за 2011г. Но според Дянков сумата ще е подобна.

Той подчерта, че това е доста по-малко в сравнение с милионите, получавани по времето на тройната коалиция и по-предишното управление, когато бонусите са минавали през участия в бордове.

Дянков потвърди, че заместникът му Владислав Горанов е вземал пари като представител във Фонда за ядрено регулираме и заяви, че сумата е около 18 хил. лв. годишно и че парите ще бъдат върнати.

„Освен него, нито аз, нито другият ми зам.- министър, нито началникът ми на кабинет, нито парламентарният ми секретар е получавал каквито и да било суми", заяви Дянков.

Той каза още, че въпросът за областните и зам.- областните управители тепърва ще се проверява.

Вътрешният министър Цветанов заяви, че в МВР няма заместници, които да връщат пари, защото такива не били получавани.
Бонуси в МВР не са раздавани, подчерта Цветанов и добави, че няма раздадени пари като ДМС на служители.

Министърът на културата Вежди Рашидов заяви, че ако в министерство на културата са раздавани бонуси ще бъдат върнати. Той предположи, че ако има такива, сумата е не повече от 200 лв.
Според него заместниците му не са вземали допълнителни средства. Рашидов изтъкна, че министерството на културата е от най-бедните и, че държи хора на заплати от 400 лв.

Сергей Игнатов каза, че в неговото министерство били дадени награди на стойност 41 хил. лв. на 60 и няколко човека и изтъка. че заплатите в министерство били ниски.
За себе си каза, че не е получавал бонуси, а за заместниците, че мисли, че нямат награди, но все пак щял да провери.

Здравният министър Стефан Константинов каза
, че еднатаму заместник-министърка е получила 10 хил. лв., а другата 9 хил. лв. и че сега ще им съобщи да ги върнат или да ги дарят на фонда за лечение на деца.

Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви
, че никога не е взимал никакви бонуси. Той съобщи, че от незаети щатни бройки в министерството били върнати на бюджета 80 000 лева и, че към зам.-министри, началник на кабинет и хора със заслуги била разпределена по една заплата. „Правят се проверки по дружествата и допълнително ще бъде обявен резултатът", съобщи още Московски.

Днес Министерството на финансите откри банкова сметка в БНБ за чужди средства в левове. По сметката ще бъдат дарени всички получени бонуси от министри, заместник-министри, началници на политически кабинети, областни управители и заместник-областни управители. По нареждане на премиера Бойко Борисов получените  допълнителни средства трябва да бъдат върнати до петък, втори март.

Външният министър Николай Младенов каза, че по тема за бонусите министерството е представило информация. „Цялата справка е на сайта на министерството, ако не е, ще Ви бъде предоставена от пресцентъра.", каза той на журналистите.