Скандали тресат Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. На пресконференция директорът й Стефан Цанков обяви, че негови служители и лицензирани от агенцията фирми са пускали фиктивни доклади за проверки, които дори не са били извършвани.

Така в болницата „Св. Георги" в Пловдив - от 33 асансьора с добри характеристики по доклад - 8 са се оказали изключително опасни.

При последваща проверка на агенцията се оказало, че фирмите, отговарящи за контрола на асансьорите, масово след получаване на лиценз разпускат служителите си и така получават пари, без да си вършат работата.

Регистриран е случай и на 80-годишен техник, който средногодишно поддържа по документи 1500 асансьора, което е физически невъзможно.

Цанков обясни, че 20 лиценза вече са отнети и от агенцията ще искат законодателни промени, които да регламентират максималния брой съоръжения, които могат да се поддържат от един човек.

Скандални нарушения са установени и в Кюстендил при проверка на бензиностанциите, където от стандартното несъответствие в качеството на горивата от 6-7 %, цифрата е скочила на 25 %. По думите на Цанков и дизелът, и бензинът са разреждани с корабно гориво и липсват някои биодобавки. Така горивата за собствениците поевтиняват с 10 стотинки на литър, а за притежателите на автомобили остава опасността да се скъси животът на двигателите. Три от 12 бензиностанции в района вече са затворени, като едната е от голяма верига.

Стана ясно, че миналия месец е затворена и една газстанция в жк „Модерно предградие" в София. В агенцията вече тече дисциплинарно производство и всички замесени служители ще бъдат наказани, закани се Стефан Цанков.

По думите му различните обекти в отделните области досега са се проверявали само от местните специалисти на агенцията, които явно са стигали до договорки или са известявали предварително кога ще дойдат на проверка. За да се спре течът на информация, от агенцията ще трансформират екипите си, като при проверки в определен район ще изпращат инспектори от минимум два различни града. Така ще бъде сигурно, че проверяващ и проверяван няма да се познават и няма да се сключват лични договорки.

Освен това всеки месец ще има по една изненадваща проверка в случайно избран район, като самите инспектори ще разбират кога ще има проверка буквално минути преди да трябва да се отправят на там.

От директора на Агенцията по метрологичен и технически надзор стана ясно, че държавният орган ще има и друго предложение за законодателна промяна. Оказа се, че в агенцията имат много сигнали за непроверени електромери и водомери. Затова Цанков ще настоява, ако до края на годината непроверените уреди не спаднат до нормата от 5 %, то по закон гражданите да не плащат сметките, ако устройствата им не са проверени.

По думите му 20 % от водомерите не се проверяват от ВиК-дружествата, а в София тези водомери са 40 000.

Проблеми с проверките има и при две от трите ЕРП-та.