Националният съвет по етническите и националните въпроси обсъди на днешното си заседание доклад на правителствената политика за подобряване на положението на ромското население.

Документът ще бъде представен в Брюксел на 4 ноември на срещата между страните-членки и страните-кандидатки на ЕС.

Секретарят на съвета Михаил Иванов не можа да каже кога ще бъде приет доклада за състоянието на националните малцинства, който се изготвяше още от предишното правителство. Единственият проблем според него е терминологичен - дали може да се използва формулировката на национално малцинство.

Позицията на съвета е, че всички етнически, религиозни и езикови малцинства представляват национално малцинство, което е принадлежност към единната неделима българска гражданска нация.

Михаил Иванов припомни, че решението на Конституционния съд обявява, че този термин не противоречи на основния закон. Обратното би означавало, че у нас няма обекти на рамковата конвенция за защита на малцинствата.

В приетия днес доклад са посочени няколко проекта, между които и този за изграждане на 15 практики на лични лекари. Предстои да се определи в кои общини, като кметствата ще предоставят сгради.

Документът отбелязва и напредъка в предотвратяване на дискриминацията, като визира проектозакона, уреждащ материята.