"Оставката на правосъдния министър Христо Иванов не е новина, а потвърждение на нещо, което мнозина вече долавят. Ако в България има един властови център, той за краткост може да се нарече "ДПС". Това важи не само за съдебната реформа, а въобще". Това каза политологът Първан Симеонов пред БНР.

Според него Движението за права и свободи е зад властта. "Точно както ДПС държеше управлението на Орешарски, така държи и това управление. Държи го в два смисъла – да не падне, в ключови моменти гласува с него, държи го и в зависимост, иначе няма как да си обясним голяма част от случващото се", заяви Симеонов.

 В рамките на вчерашния ден има няколко новини, анализира политологът. Едната е, че ДПС успя да представи себе си като гарант, без който са невъзможни конституционните промени. И второ – по този начин се вкарва напрежение вътре в партиите на самия Реформаторски блок, защото те са принудени да реагират различно в тази ситуация. Третото, което се случва, е, че лека-полека ДПС изтласква реформаторите като реален партньор на управлението.

Като политическо ходене на въже определи политологът Първан Симеонов ситуацията в Реформаторския блок, който трябва да се определи между това да е част от властта или от опозицията.

"Реформаторите ще се опитат да направят две неща - едновременно и да изглеждат красиво, и да изглеждат прагматично, предприемат такива полуходове към този момент, като едно индивидуално оттегляне на подкрепата.

Също така министър-председателят Бойко Борисов допълнително вкарва интрига между тях, това е политическо ходене на въже, да се опиташ да запазиш ползите от властта и да потърсиш красотата на опозицията едновременно. Формациите в РБ съзнават какво могат да загубят, ако загубят Блока.

Но, в крайна сметка, Блока затова е мрежа, хлабава политическа мрежа, за да може да реагира гъвкаво. Не изключвам още министерски оставки, още повече че самият Борисов отдавна е доказал, че обича да разделя и владее своите партньориминистерските рокади могат да станат допълнителна причина той да нагнети още напрежение у реформаторите, каза още той.