Липсата на съгласуваност и интегриране между отделните етапи на обучението и между различните сектори е един от основните проблеми на българското образование. През последните години се извършиха множество промени, които често си противоречат една на друга и създават хаос в системата. Това каза в Ямбол мажоритарният кандидат за депутат от ГЕРБ и заместник-кмет по образованието в Столичната община Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА. Тя участва в кръгла маса по проблемите на образованието с директори на учебни заведения, специалисти по средно образование и преподаватели.

Програмата по образование на ГЕРБ е подготвяна от специалисти в продължение на две години, обсъдена е от всички партньори, взети са мненията на учители, на синдикати, на работодатели, на родители и на ученици, посочи Фандъкова. Партията ГЕРБ е поела ангажимент да не се намалява субсидирането на образованието, независимо от състоянието на националния бюджет, посочи тя. Фандъкова допълни, че качеството на образованието зависи от хората, които го осъществяват, и във връзка с това експертите на ГЕРБ са изготвили национална програма за квалификация на учителите.

Образователната програма на ГЕРБ предвижда преразглеждане на учебните програми и на учебния план, увеличаване на броя на възпитателите и на педагогическите съветници, въвеждане на програми за гражданско, екологично и здравно образование, каза Фандъкова.