Всички ще подкрепят кабинета на ИТН, но оттам нататък започва трудното и за парламентаризма, и за новото правителство. Това заяви бившият социален министър Ивайло Калфин в сутрешния блок на БНТ.

Когато се прави правителство на малцинството без ясни политики и мнозинство, няма как да се получи.

Калфин обясни, че с правителство на малцинството ИТН ще попадне в капан, в който ще трябва да търси гласове за гласуване на законопроекти в Народното събрание.

Никой не иска да има избори, правителство ще има - то може да изкара и дълго, дори да си изкара мандата, но ще има преговори за всяко едно гласуване, каза Калфин.

Ако ИТН решат да се освободят от отговорност, не съставят кабинет и се явят на избори, щели да ядосат още повече хората, е мнението на Калфин.

ИТН праща покани за консултации с 3 партии за правителството си

ИТН праща покани за консултации с 3 партии за правителството си

"Изправи се БГ! Ние идваме", "Демократична България" и БСП

Според него политически партии не разбират какво им казват избирателите.

Политическата отговорност, по думите му, е обективно събитие. На следващите избори избирателите много ясно казват какво мислят.

В интерес на ИТН е да търсят мнозинството, иначе попадат в собствения си капан, посочи Калфин.Той смята, че ако БСП не подкрепи правителството на ИТН ще бъде обвинена, че иска ГЕРБ да се върне на власт.

Ивайло Калфин не е убеден, че ИТН ще имат собствена кандидатура за президент, при положение, че се изказали доста ласкаво за сегашния държавен глава Румен Радев.

Ивайло Калфин като бивш социален министър определи темата на политическите партии за увеличаване на доходите и пенсиите като смислена. Това са теми, които са нормални, но как ще се случат е друг въпрос и как да бъде поносимо за икономиката, уточни той.

Според него предложението за преизчисляване на пенсиите, което направило служебното правителство е много добро. Калфин добави, че няма лошо, че служебният кабинет дава предложения, но решенията се взимат от Народното събрание.

Служебният кабинет е станал жертва на напрежението между политическите партии.

Пламен Николов действа с риск, но с премерен риск

Пламен Николов действа с риск, но с премерен риск

ИТН: Предпочитаме да управляваме сами, предлагаме политики