В декларация екипът на Институт за социални изследвания и маркетинг МБМД ЕООД категорично се разграничава от публикацията на първа страница на вестник "Преса" от 28.03.2013 г., се заявява в декларация на института, подписана от доц. д-р Мирослава Радева, директор на ИСИМ-МБМД, цитирана от БГНЕС.

"Публикацията е издаденабез официалното знание на ИСИМ – МБМД и в пълен разрез с професионалните стандарти за публикуване на данни от проучвания на общественото мнение. Липсва информация запериода на провеждане на изследването, метода на формиране на извадката, обема на извадката, метода на регистриране на информацията и максимално допустимия размер на стохастичната грешка. Подобен начин на публикуване противоречи на професионалните практики и стандарти, установени от Българската социологическа асоциация, БАМОР и от Световната организация за маркетингови, социални изследвания и проучвания на общественото мнение ЕSOMAR, в които членува нашият Институт в лицето на доц. д-р Мирослава Радева., се заявява в декларацията.

Първоначално, обаче, Радева защитаваше изследването си и резултатите, без да обвинява медията.

"Ние сме вестник, научаваме нещо и го публикуваме след като ни се вижда любопитно, коментира главният редактор на вестник "Преса" Тошо Тошев, цитиран от БГНЕС. - В публикацията се позоваваме и на самата Мира Радева. Питахме първо нея. Информация циркулираше между социолозите и политиците, едни се радваха, а други страдаха. Обадихме се на Мира Радева и тя каза, че е вярна, че е така. Ако това, което е казала, че е така, не е било вярно, тя можеше на следващия ден да опровергае информацията. Тя не я опроверга, а я потвърди", коментира още Тошо Тошев.

Припомняме, според поръчаното от САЩ изследване, което е правено в началото на март, ако изборите са днес, ГЕРБ биха спечелили 30% от имащите право на глас,а БСП - 16%.

Вестникът обаче не посочи нито името на агенцията, осъществила проучването, нито имената на социолозите, които стоят зад него. Изтъква се, че изследването е направено от щатска фондация със знанието на американското посолство у нас и е предизвикало истински „взрив" сред социологическата гилдия.

Проучването се разминава сериозно с последните социологически допитвания за изборните нагласи у нас. Според последното изследване на Института за модерна политика, осъществено в периода 18-26 февруари, ГЕРБ ще вземат 24,1%, като „червените" ги следват с 20,3%.

Изненадващите данни от изследването, което дава огромна преднина на ГЕРБ пред БСП, доведоха до скандал между социолозите Кольо Колев от "Медиана" и Мира Радева от МБМД в ефира на БиТиВи. Галъп определи проучването като "градски легенди", а според одалия оставка шеф на „Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов резултатите от проучването са по-скоро в сферата на фантастиката.

Всички социологически изследвания, които се публикуват след обявяване на изборите, а това е 13 март, когато излезе указът на президента трябва да публикуват информациятаза това кой ги е поръчал, кой е платил за тях, кой го е изготвил. Това каза зам. - председателят на ЦИК Румяна Кирилова Стоева - Сидерова пред БГНЕС. Така, ако някой не е публикувал тези данни, това е нарушение на изискване на Изборния кодекс. Това е задължение не само на социолога, но и на медията, която го публикува, обясни още Сидерова. Освен всичко друго тази информация, ако е публикувана в печата трябва да е 5% от нея.

Засега в ЦИК няма постъпил сигнал за социологическото изследване, публикувано във в. "Преса", което породи скандал между социолозите.