Да бъде поправен проектът на ГЕРБ за промени в Конституцията, настоя лидерът на движение "Заедно за промяна" проф. Александър Томов, един от създателите на действащия в момента Основен закон на страната, съобщи БНР.

Пред Министерския съвет Томов даде брифинг, на който заяви, че се снемат всички прегради пред това България да бъде разделяна. По думите му се дава право на обикновено народно събрание със 120 депутата да променя държавно-политическото устройство на България. Тоест всичко това, което постигнахме за 30 години, е заплюто.

Всичко може вече да се постави под съмнение в България, ако това се приеме. Ние настояваме този проект да бъде зачеркнат, да се махне, да не се внася, да се поправи, заяви той.

Вчера политолози и политици коментираха разгорещено темата за промените в Конституцията.

Според политологът доц. Антоний Гълъбов би било добре да се върви към дейността на обикновено Народно събрание, защото предложението за Велико Народно събрание и промени в Конституцията не е ново. Той заяви, че президентът взима страна в спора и не изпълнява конституционните си задължения.

Политолози настояват за диалог между институциите за промени в Конституцията

Политолози настояват за диалог между институциите за промени в Конституцията

Според него президентът неизпълнява конституционните си задължения

Другият политолог, който присъства в студиото на БНТ - Слави Василев коментира, че промяната в Конституцията е една добра идея и президентът работи в тази насока, но в контекста на сегашното развитие в държавата с хвърлянето на яйца, домати и тоалетна хартия не е добро предложение. 

Междувременно депутатът от ГЕРБ и бивш заместник-вътрешен министър Красимир Ципов поиска президентът да покаже какво предлага за нова Конституция.

Същевременно депутатът от БСП Стоян Мирчев заяви, че опитът за нова Конституция е неграмотен опит за диверсия.

Позицията му бе подкрепена от депутата Крум Зарков, който нарече проектът на ГЕРБ безотговорна импровизация.

ГЕРБ внесе проекта си за нова Конституция
Обновена

ГЕРБ внесе проекта си за нова Конституция

Предприети са действия да има възможност за машинно гласуване

Припомняме, че на 14 август премиерът Бойко Борисов обяви взетите решения, за които спомена преди дни.

Той предложи да се свика Велико народно събрание и да бъдат направени промени в Конституцията.

Часове преди Борисов да обяви това решение, евродепутатите Елена Йончева и Радан Кънев внесоха съвместно искане Европарламента да разгледа институционалната криза в България.

Ден преди това имаше извънредно заседание предложено от БСП, на което народните представители от ГЕРБ не се явиха в парламента. В парламента нямаше кворум заради липса на депутати.