Първанов Президентът Георги Първанов смята, че Законът за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт съдържа редица положителни страни. Промените запълват много от празнотите, след като част от текстовете на предишния закон бяха обявени за несъответстващи на конституцията. Като цяло чрез закона се прави една необходима, макар и недостатъчна стъпка в усилията за реформиране на съдебната власт.

Това се казва в изявление на държавния глава, разпространено от прессекретариата на "Дондуков" 2, по повод това, че Първанов е подписал указа за обнародване в “Държавен вестник” на Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт.

Приемането на промените в Закона за съдебната власт, се казва в изявлението, съвпадна с началото на процедурата по избор на председател на Върховния административен съд. Създаде се ново огнище на напрежение между законодателната власт и Висшия съдебен съвет, както и съмнения в обществото, че със закона се цели осуетяването на определен избор.

Необяснимо е защо промените в закона, които се обсъждаха месеци наред в Народното събрание, трябваше да бъдат приети за броени днии именно в момент, когато се провежда процедура по избор на председател на ВАС, посочва още президента Първанов.

Според него, обективно положителните изменения в закона, които предполагат избор на ръководители на съдебната власт с максимална степен на съгласие, сега изглеждат преди всичко личностно мотивирани. По този повод държавният глава смята за необходимо да припомни, че категорично ще възразява срещу всякакви опити да бъдат приемани закони заради една личност.

От друга страна, бързината, с която бяха направени номинациите за ръководител на ВАС, форсирането на процедурата по избора, не водят до реална реформа в съдебната власт и утвърждаване на нейния авторитет, заявява в заключение държавният глава.