"В следващите седмици ще има резултати в разследването на атентата в Бургас". Това заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с британския външен министър Уилям Хейг, цитиран от БНР.

"Екипите работят много интензивно, на прав път са и ние очакваме конкретни резултати", посочи държавният глава, допълвайки, че все още е рано такива да бъдат обявени.

"Колкото и силни да са терористите, колкото и да са добре организирани, ще ги намерим", увери Плевнелиев.

Президентът Плевнелиев благодари на министър Хейг за оказваната от британските служби подкрепа на българските власти за разкриването на извършителите на атентата на летище "Сарафово" в Бургас.

Това, което се договорихме днес, е, че Великобритания ще ни подкрепи с усилия, ноухау и екипи във връзка с подготвяната реформа в сектор „Сигурност", разясни още той. Четирите закона, които подготвяме и трябва до края на годината да се случат, ще бъдат ревизирани, подкрепени с британско ноухау, което считаме, че е на много високо ниво, обясни Плевнелиев.

"Гордея се, че съм президентът, който успя да постигне пълен политически консенсус по отношение на реформата в сектор "Сигурност" и това, което не беше свършено до момента, ще бъде направено до края на 2012 г.", допълни той, цитиран от пресцентъра на президенството.

Президентът добави, че очаква новите закони, регламентиращи дейността на Националната служба за охрана, Националната разузнавателна служба и Служба "Военна информация" да бъдат приети от Народното събрание до месец април следващата година.

Плевнелиев информира, че водещ акцент по време на срещата му с Уилям Хейг са били възможностите за разширяване на икономическото сътрудничество между България и Обединеното кралство. Според държавния глава, страната ни трябва да използва добрите и работещи модели за създаването на публично-частни партньорства, които съществуват във Великобритания. "Имаме законовата база, но трябват успешни проекти. В България тепърва ще създадем подобни механизми и ако успеем да направим това, ще привлечем значителни инвестиции във водния сектор, които се очаква да достигнат 10-12 млрд. лева. Същото може да бъде постигнато и по отношение на транспортната инфраструктура", заяви той.

Президентът съобщи още, че е получил официална покана да посети Великобритания и с бизнес делегация за конкретни разговори.

Междувременно германският журналист и експерт за Балканите Франк Щир коментира пред ДПА, че три седмици след атентата в Бургас все още всичко е в сферата на слуховете и че отговори на въпросите няма, има само пълна мъгла.

Преди дни сигнали, че атентаторът от Бургас е бил видян в София, бяха подадени в Столичната полиция, след като МВР пусна третия фоторобот.