Министърът на външните работи Светлан Стоев изрази очакване, че Република Северна Македония ще прояви политическа воля за преодоляване на различията. Той добави, че от своя страна България остава активно ангажирана в търсенето на възможности за разрешаване на отворените въпроси.

За да подкрепим началото на присъединителни преговори на Република Северна Македония с ЕС, България се нуждае от конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Тази позиция е изразил министърът на външните работи Светлан Стоев пред комисаря по съседство и разширяване на ЕС Оливер Вархеи, който днес е на посещение у нас.

Позицията на България остава принципна - последователно подкрепяме европейската интеграция на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония. Светлан Стоев е припомнил инвестициите и сериозните усилия на страната ни за поддържане на открит и пълноценен диалог за връщане на доверието в отношенията между двете страни.

Снимка 547376

Източник: МВнР

Посещението на Верхаи идва на фона на това, че България потвърди позицията си относно европейската перспектива на Северна Македония по време на редовното заседание на Съвета "Общи въпроси"в Люксембург. Опитите за влияние от страна на редица страни членки на ЕС се увеличават в последната година, което беше предшествано от почти напълно прекъсване на диалога между двете страни в рамките на комисията по историческите въпроси.

През ноември 2020 година България наложи вето над преговорната рамка с Република Албания и Република Северна Македония, въпреки изявлението, че бихме могли да подкрепим Албания.

Припомняме, в края на мандата си федералният канцлер Ангела Меркел избра за посети Западните Балкани, преди една седмица тя беше в Белград и в Тирана. Това съвпадна с изявление и от страна на високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, в което се настоява за интеграция на Западните Балкани в ЕС. Още през 2019 г. тогавашният военен министър Красимир Каракачанов РС Македония само използва България за членство в ЕС и НАТО.