Всеки четвърти гласувал на референдума е категорично против развитието на ядрената енергетика. 80 % от населението на България не са били достатъчно информирани, за да дадат гласа си.

Призивите за бойкот на референдума не помогнаха за подобряването на информираността и за гласуването с категорично НЕ, каквито са резултатите при референдумите в Европа, се казва в изявление на "Зелените" по повод проведения вчера референдум.

Младото и образованото поколение на България, което ще понесе последствията на ядрената енергетика, най-масово е гласувало „против" - това показва, че ядрената енергетика няма бъдеще!

Референдумът помогна да се събуди интерес към темата, въпреки че българските граждани са най-слабо информираните в Европа. Показателно е, че 25% от гласувалите са против ядрената енергетика, а не само против проекта „АЕЦ Белене".

Един от най-демократичните инструменти - референдумът, беше използван за партийни игри и предизборна агитация. Първото национално допитване беше опорочено и от наложените измислени правила и цензура от ЦИК, която заличи регистрацията на единствения Инициативен комитет с принципна позиция против ядрената енергетика - Зелените алтернативи против АЕЦ.

Въпреки това повечето от половината от гласувалите с НЕ подкрепиха позицията на Зелените.

ГЕРБ не мобилизира членовете си и премълча истинските опасности за населението.

„Зелената (р)еволюция" в България е факт, защото само 12% от гласоподавателите продължават да се водят от проядрената пропаганда и лъжи на ДС-комплота от БСП, Атака, ВМРО и ДПС.

Настояваме Народното събрание да отчете липсата на подкрепа за нова ядрена централа и поради високия екологичен, социален и икономически риск окончателно да наложи мораториум върху нови ядрени мощности и удължаване живота на старите!

Зелените настояват за цялостно преразглеждане на енергийната политика на България, следваща съвременното европейско енергийно развитие, се казва още в изявлението.