Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) затвори 5 обекта за търговия на дребно и заведения за обществено хранене през периода от 5 до 9 юни. В рамките на тези проверки, които включваха планов контрол, реакция на сигнали и жалби, както и тематични проверки, са извършени общо 2225 проверки в цялата страна.

Два от проверените обекти се намират в областта на Кюстендил и са били затворени за търговска дейност с храни без регистрация, съгласно изискванията на Закона за храните. Още два обекта в областта на Пловдив са били затворени поради несъответствия в хигиенното състояние, а един обект в областта на София-град е бил спрян за извършване на търговска дейност с храни без регистрация.

В резултат на проведените проверки са издадени 22 акта и 135 предписания. Инспекторите от отделите "Контрол на храни" в Областните дирекции по безопасност на храните са иззели и насочили за унищожаване 129,8 кг храни от животински и неживотински произход.

Най-често срещаните нарушения включват: предлагане на храни с изтекъл срок на годност без етикет на български език, несъответствия в сградния фонд, материално-техническата база и технологичното оборудване, недостатъчно хигиенно състояние, предлагане на храни, които не отговарят на изискванията на Наредба 2/2021 година за детското и училищно хранене, работещи обекти, които не са вписани в регистъра съгласно Закона за храните, и персонал без заверени лични здравни книжки.

1 тон храна с изтекъл срок на годност засече БАБХ

1 тон храна с изтекъл срок на годност засече БАБХ

Извършени са 2330 проверки в магазини и заведения в страната