Директорът на Правната програма на БХК се обръща към премиера Бойко Борисов с отворено писмо, в което настоява за неговата оставката.

Категорично дължите да подадете оставката си”, заявява адвокат Илиева и напомня, че Борисов и поел ангажимент пред българските граждани, на който е изменил, а дали този ангажимент някога е бил действителен, според Илиева, вече няма основание за доверие.

Съдът е значително по-важен от правителството, на което сте началник, а независимостта му е несравнимо по-важна от интересите, които олицетворявате, категорично заявяват от БХ. Като основен аргумент от комитета посочват, че правата на лицата, независимият съд и България са императиви, които са взаимообвързани.

„Тъй като в качеството си на министър-председател след провала на съдебната реформа не сте носител на лице, а на пародийна маска, нямате право да продължавате да представлявате гражданите – лицата, чиито права са застрашени вследствие Вашия провал или отказ да изпълните ангажимента си за съдебна реформа.

 "Намирам за неприлично, че сте министър-председател на България”, заявява Маргарита Илиева, като допълва, че това винаги е било така, но днес има и основание да бъде посочено.

В отвореното писмо се припомня, че премиерът Борисов е заснет в игрален екип на футболно игрище, докато в парламента се гласуване на промените в Конституцията.

От БХК напомнят, че още през 2013 година са поискали оставката на премиера Орешарски с мотив - срив на демокрацията, като форма на държавно управление, и на парламентарната република, като форма на държавно устройство.

След като съдебната реформа, която трябваше да поправи тази щета, бе подменена, днес отново сме в условия на срив”, заявяват от комитета и посочват, че протестът на съдии в тоги би трябвало да провокира разбиране и у премиера Борисов, че България изживява криза на правовия си характер.

Според БХК отговорността за това е точно на премиера, доколкото той е заел отговорната за това позиция.

Ако на тази позиция сте безсилен или недобросъвестен да изпълните обещанието за съдебна реформа, не е следвало да заемате тази позиция. Тъй като обещанието жалко се срина – доколкото е било обещание, а не лъжа – не следва да заемате тази позиция нито сега, нито занапред”, категорични са от Българския хелзинкски комитет.