Милен Велчев Доколкото зависи от мен и от управляващото мнозинство, ние няма да допуснем актуализация на държавния бюджет по никакъв повод. Това заяви пред министърът на финансите Милен Велчев. Той каза това в отговор на въпроса дали мисли за актуализация на бюджета по повод недостига на средства в здравеопазването.

Такава актуализация не е правена от години, посочи финансовият министър и подчерта, че България в момента е достатъчно стабилна, за да може да си позволи да не прибягва към такива крайни мерки.

По думите на Милен Велчев технически това би могло да стане, без да се стига до актуализация на държавния бюджет, ако бъдат отпуснати допълнително средства от бюджета на здравната каса.

Той обаче заяви, че на този етап е прекалено рано да се върви към такива стъпки.

Тези средства могат да бъдат отпуснати, ако се прецени, едва през втората половина на годината, когато бъде отчетено, ако бъде отчетено добро преизпълнение на приходите в държавния бюджет.

Министър Велчев каза още, че има поет ангажимент към общините първите 130 милиона, с които би била преизпълнена приходната част на бюджета, да отидат за тях, но това щяло да се разбере най-рано през месец юли след отчитане на резултатите от изпълнението на бюджета за първото тримесечие.

На въпрос дали няма да има актуализация на държавния бюджет, ако войната срещу Ирак продължи по-дълго от очакванията, Милен Велчев отговори отрицателно.

Дори при най-песимистичното развитие на войната, ние не очакваме бюджетът да бъде силно засегнат и съответно не очакваме той да бъде актуализиран, подчерта финансовият министър Милен Велчев.