Възможно е още преди началото на следващата година лекарствата на хронично болните да бъдат изписвани на 3 месеца, а не всеки месец както до сега.

До 10 декември ще бъдат готови промените в наредбите за работата на общопрактикуващите лекари, съобщи министърът на здравеопазването Евгений Желев, цитиран от БНР.

Изписването на лекарства на 3 месеца ще облекчи работата на личните лекари и ще е по-добре за самите пациенти по думите на министър Желев.

„Какъв смисъл има всеки месец да ходят, след като това е разкарване? Хората го приемат и джипитата са по-доволни", коментира министър Желев.

Личните лекари трябва да продължат да имат 24-часов ангажимент към своите пациенти, защото така е в системата на личните лекари по целия свят.

За да бъде намерен по-лек вариант, здравното министерство обсъжда заедно с Националното сдружение на общопрактикуващите лекари възможността от следващата година най-малко в 3 населени места да започнат пилотни проекти за създаване на центрове за медицински услуги.

„Няколко пилотни проекта, в които да се опитаме с наличния наш ресурс, например център за спешна помощ с наш транспорт, да осигурим 24-часовото дежурство. Трябва да се осигурява и финансиране естествено", смята министър Желев.