Няма да има намаляване на болничните легла там, където има нужда, нито закриване на лечебни заведения, особено в труднодостъпните райони. Това заяви пред БНР здравният министър Таня Андреева относно публикация, че с бъдещата Национална здравна карта се готви орязване на легловата база.

В момента в здравното ведомство се работи върху документа, който се очаква да бъде приет до март догодина. Най-важното за него според Лекарския съюз е броят на обслужваното население.

От думите на здравната министърка стана ясно, че въпросната карта се прави при много ясни критерии, сред които брой население, потребности и заболеваемост в съответния регион.

От своя страна председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов потвърди, че за изработването на картата са нужни ясни правила като брой обслужвано население, структура на населението, честотата и вида на заболяванията, достъпност. Също кадри, вид лечебно заведение, оборудване, критериите за компетентност на медицинския персонал.

Против съществуването на здравната карта не са и от Сдружението на общинските болници. Техният председател и директор на болницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев заяви, че не искат да се тръгва със закононарушения в самото начало. Според него и Закона за защита на конкуренцията да се определя максимален брой легла е незаконосъобразно.

Ролята на здравната карта е да урегулира правилата и да може държавата да осигури минимална медицинска помощ на всички свои граждани. Това виждаме като смисъл от здравната карта. Ако започне да се говори за закриване на легла и други, отнети компетенции и други неща, които изкуствено се завишават, така че общинските болници да не могат да отговорят, то ще се върви в посока на закриване на болници с още по-бързи крачки, обясни Тотев.

Очаква се до пролетта здравната карта да добие окончателен вид.