Омбудсманът Гиньо Ганев заяви, че лимитите за направления ограничават правото на пациентите за безплатна, достъпна и своевременна медицинска помощ. Ганев обсъди проблема с представители на лечебни заведения и на професионални и пациентски организации, съобщава БНР.

Според Гиньо Ганев лимитите са опит заболяванията на пациентите да бъдат предвидени, а самото им протичане поставено в определени рамки, което само по себе си е невъзможно.

За пример той даде издаването на направления от общопрактикуващите лекари, с каквито направления пациентите често не могат да се сдобият, тъй като в края на тримесечията на много места те са изчерпани. При това положение пациентът се оказва в особена ситуация.

"Пациентът трябва да планира разболяването си и да го планира така, че да съвпадне с началото на новия отчетен период. В противен случай трябва да плаща", коментира Ганев.

Според омбудсмана освен, че ограничават конституционно гарантираните права на пациентите, лимитите намаляват и конкуренцията между здравните заведения. Това според него води до влошаване на качеството на здравната услуга, което пък от своя страна отново рефлектира върху лекуващите се.

Пациентските и лекарските организации се обединяват в мнението си, че контрол върху направленията и болничната помощ трябва да има.

Предстои омбудсманът Гиньо Ганев да изработи становище по проблема, след като бъдат направени допълнителни проучвания.