Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че Държавната агенция за българите в чужбина трябва да се закрие. Тази позиция изрази самият той след заседанието на комисията, която проучва информация има ли корупция при издаването на българско гражданство.

Удостоверението за произход всъщност е ключовият документ, чието издаване е повод за корупционните практики. Обвинител номер едно изтъкнал законодателните пропуски пред депутатите в сферата.

На практика това е документ, които съществува в редица закони.

Самата процедура за издаването на удостоверение за произход се определя и контролира от председателя на Агенцията за българите в чужбина. То се издава на базата на правилник, който се издава от председателя. Организациите на българите в чужбина се регистрират на база правилник, който пак се издава от председателя. Удостоверението за произход се дава от тези организации.

Борисов иска закриване на ДАБЧ

Борисов иска закриване на ДАБЧ

Три институции трябва да се произнесат по въпроса

"Уредбата на удостоверението за произход, сама по себе усложливо фрагментарна и доразвита само с вътрешни актове, е основна предпоставка и генератор за корупция", подчерта Сотир Цацаров.

По думите му в този си вид тази агенция е така конструирана, че генерира корупция. 

"Това, което се е случило сега, ще се повтори при всички случаи", обясни обвинител номер едно.

Агенцията за българите в чужбина била като Автомобилна администрация - нереформирана и през шест месеца генерира едни и същи проблеми.

Припомняме, последният гръмък случай на корупция в Дирекция Автомобилна администрация бе от 2017 година и придоби известност със сравнението на тайникът на шефа й Цветелин Цветанов с вълшебната пещера на Аладин.

Рецептата на Цацаров - закриване на агенцията за българите в чужбина и създаване на Изпълнителна агенция, която да е към МВнР и да има функции само за културата и образованието. Идеята на главния прокурор е всички функции, свързани с удостоверението за произход, пък са минат към правосъдното ведомство.

Повдигнаха обвинение на шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев

Повдигнаха обвинение на шефа на ДАБЧ Петър Харалампиев

Обвинен е като ръководител на организирана престъпна група

Заместник-главния прокурор Иван Гешев обясни на свой ред, че няма други обвиняеми за търговията с българско гражданство.

Забавяне имало заради огромния обем веществени доказателствени средства, които ДАТО (Държавния агенция Технически операции) трябвало да изготви по делото.

Няма данни за замесени политически сили в скандала, стана ясно от думите на Гешев.

Припомняме, че на 29 октомври Спецпрокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина по разследване на схеми за продажба на българско гражданство.

Първоначално бяха арестувани над 20 служители на агенцията, обвинения бяха повдигнати на четирима, включително и на председателя на Агенцията Петър Харалампиев, който е от квотата на Обединените патриоти.

По-късно от ВМРО се разграничиха от Петър Харалампиев и поискаха извинение от всички, които твърдят, че партията има нещо общо с корупционните схеми.

Над 20 задържани от Агенцията за българите в чужбина

Над 20 задържани от Агенцията за българите в чужбина

Арестувани са част от ръководството, председателят и главният секретар на АБЧ

След това спецсъдът уважи иска на прокуратурата и реши задържаните председател на ДАБЧ Петър Харалампиев и други служители да останат за постоянно в ареста.

На 31 октомври президентът Радев посочи, че в администрацията на президентството са получавани писма и сигнали за нередности в ДАБЧ. Сигналите били препращани към компетентните органи - прокуратурата и ДАНС. "Всички сигнали са предадени в прокуратурата, имал съм разговори с ДАНС, и с прокуратурата", изтъкна тогава Радев. Това каза по-късно и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Междувременно заместникът на главния прокурор Иван Гешев коментира лаконично, че в прокуратурата не са получавани никакви сигнали.

На 1 ноември стана ясно, че сигнали до прокуратурата е имало.

Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина
Обновена

Спецпрокуратурата влезе в Агенцията за българите в чужбина

Следователи обискират адреси в София, Кюстендил и Плевен

Катя Матева, бивш шеф на дирекция "Българско гражданство" в Министерство на правосъдието, е изпращала многократни сигнали до различни институции, включително до премиера и до прокуратурата.

Матева е изпратила писмо със сигнал за нередности в ДАБЧ до президента на 9 март 2017 година. От президентството са сезирали прокуратурата на 20 март 2017 година.

На 2 ноември Катя Матева категорично заяви пред bTV, че има конкретни доказателства, оличаващи вицепремиера Красимир Каракачанов в злоупотреби и схеми в ДАБЧ.

На 4 ноември Илия Ангелов, бивш зам.-министър на правосъдието в кабинета "Орешарски", заяви, че още през 2014 година той е подавал сигнали до прокуратурата за нередности в агенцията.

На 5 ноември 2018 г. бе уволнен Петър Харалампиев като председател на ДАБЧ.

На 19 ноември премиерът Бойко Борисов поиска проверка на всички паспорти, издавани на българите в чужбина за последните 5 години.

Седмица по-късно Борисов поиска и закриване на ДАБЧ. 

Тайникът с парите на арестувания шеф на ДАИ бил като „пещерата на Аладин”
Обновена

Тайникът с парите на арестувания шеф на ДАИ бил като „пещерата на Аладин”

Освен пари са открити и изпитни бланки, предварително попълнени