Дисциплинарно производство е образувано срещу административния ръководител на Специализираната прокуратура Светлозар Костов. Решението за дисциплинарката е взето единодушно на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщават от институцията.

Припомняме, 11 членове на ВСС предложиха да бъде образувано дисциплинарно производство срещу Костов. Причината е уронване престижа на съдебната власт, неетично отношение към подчинените му и заради нарушение на принципа на случайното разпределение на делата. Вносителите на предложението са Ясен Тодоров, Димитър Узунов, Галя Георгиева, Даниела Костова, Румен Боев, Мария Кузманова, Милка Итова, Светла Петкова, Каролина Неделчева, Васил Петров и Михаил Кожарев.

На 13 октомври 2013 г. шефът на спецпрокуратурата участвал в телевизионно предаване, където отправил необосновани нападки, включително клевети и обиди по адрес на ВСС, към магистратите от Районна прокуратура - Сливница, към административния ръководител на Апелативна специализирана прокуратура Даниела Попова и към съдебната система като цяло.

В интервюто прокурор Костов изказал твърдения, че интересите на организираната престъпност съвпадат с интересите на „определени хора в правосъдната система", внушавайки наличието на външна зависимост в дейността на съдебната система, и в частност на прокуратурата. Като реакция на това интервю във ВСС постъпили Отворено писмо от магистрати в Специализираната прокуратура и сигнал от шестима прокурори от същата прокуратура, които се дистанцират от думите на Костов и го обвиняват, че като административен ръководител той е създал „отровен климат" в оглавяваната от него прокуратура.

Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията" се самосезира по случая. Изслушани са магистрати и съдебни служители от Специализираната и Апелативната специализирана прокуратура, които потвърдили изложеното в сигналите до ВСС. По предложение на Комисия „Професионална етика и превенция на корупцията" ВСС възложи на Инспектората към ВСС да извърши проверка на Специализираната прокуратура. Проверката констатира нарушения на принципа на случайното разпределение на делата.

От установените факти е направен извод, че Светлозар Костов е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати, уточняват от ВСС.