Административен съд - София даде ход на делото на председателя на НДСВ Христина Христова срещу отказа на Български енергиен холдинг (БЕХ) да публикува доклада на HSBC за АЕЦ „Белене".

Очаква се съдът да излезе с решение в срок.

Адвокатът на жълтата партия и бивш депутат Минчо Спасов изрази съжалението си, че прокуратурата заела позицията на БЕХ, че Холдингът не е публично дружество и няма публични отговорности и права.

„Искаме българите да имат възможност за информиран избор след една седмица, когато гласуват на референдума", подчерта Спасов.

НДСВ настоява БЕХ да публикува доклада на HSBC. Минчо Спасов поясни, че Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) обяснили на жълтата централа, че докладът не е във ведомството, а е във БЕХ. Спасов недоумява как Министерски съвет е взел информирано решение да спре АЕЦ „Белене", без да разполага с доклада на банката. Минчо Спасов посочи, че на сайта на МИЕТ е публикуван част от доклада или по-точно презентация то 18 страници на Power Point, която успешно може да се използва от студенти за обучителни цели.

„Ясно е, че след като данъкоплатецът е платил 200 хиляди долара, доколкото знам, за този доклад, би трябвало да има достъп до него, когато взема решението си", категоричен е Минчо Спасов. Според него престъпление е да се принуждават хората да гласуват, без да са информирани. „Истините за АЕЦ "Белене" ги няма.

Оказва се, че истините са скрити от БЕХ", заяви той и допълни: „От тук нататък всичко е в ръцете на съда".