За първи път в България се открива подобна златна пластинка с надпис, като тази, намерена в могилата край Синеморец.

Пластина от този род е позната единствено от гроба на Александър Македонски. Върху инкрустиратата и изработена с финес малка плочка е разчетен надписа „Деметриус направи..." - фраза, която ще подбужда въображението на историци и археолози през следващите дни.

Пластината е част от накит на тракийка, изпълнявала най-вероятно жречески функции, която е била ритуално изгорена. Това сподели авторката на откритието в Синеморец, Даниела Агре от Археологическия институт и музей при БАН.

Погребението е датирано към средата-края на III в. пр. Христа.

Друг елемент от златните украшения е бича глава, затваряща колие, с невероятна финност на изработката, инкрустирана със скъпоценен камък.
Подобна на тази ценност също се открива за първи път в България.

„Бичата глава заслужава да краси всеки един музей в света, каза Божидар Димитров.

Колесничката, част от наушник, е с фигура на крилатата богиня Нике в нея и два коня, по 2 см единия.
Другият наушник, почти разпаднал се при изгарянето на видната тракийка, има нужда от продължително възстановяване в лабораторията на музея.

„Всичките елементи от накитите са плод на изящно изкуство, изработени от майстор в древно ателие", сподели Агре.

Съкровището в Синеморец се свързва с почитанието към бога Дионис.
Лабораторията в Националния исторически музей е работила денонощно през последните няколко дни по възстановката на част от накитите, за да могат те още днес ще бъдат изложени в музея. 

Тракийските украшения са резултат, както на щастлив късмет, така и на наблюдателността на археолозите.

След интензивен труд, групата археолози си отпочивала един ден на морето и пътувала край Синеморец, когато Даниела забелязала полуразрушена могила.

„Могилата беше разкопана доста ужасяващо, споделя Агре. В насипа се търкаляха култовите предмети - части от керамика.
Веднага ги събрахме. Хората, чиито апартаменти се намираха на метри от мястото, първоначално се опитаха да ни изгонят, защото през последните два месеца тук непрекъснато минавали туристи, които си отнасяли предметчета.
Последва изключително тежка работа при екстремни условия, атакувани непрекъснато в гръб от местните пазители на обекта.

Много съжалявам, че служителите от музея в Царево не са обърнали достатъчно внимание на могилата и са я оставили така. Те просто не реагираха адекватно. Но късметът отива при този, който има сили да го понесе", заключи Даниела Агре.

„Тези открития ме карат да мисля за „археология на душата", нов термин в науката за разкопките, сподели проф. Божидар Димитров, визирайки древните тракийци.
Никой не подарява скъпи златни предмети на жена, без да я обича", заключи той.

Откритието е не по-малко значимо от разкриването на Царския гроб край Златиница, а Синеморец попада на територията на античния град-държава Аполония-Понтика.