181 кандидатури за Нобелова награда са издигнати тази година, съобщава норвежката телевизия, като се позовава на Нобеловия институт в Осло.

Припомняме, миналата година за наградата бяха издигнати 191 кандидатури, сред които и 23 организации.

По традиция Нобеловият комитет никога не обявява предварително имената на претендентите. Но като правило всяка година в пресата се прокрадва информация за някои от тях.

Норвежки медии пишат, че двама норвежки политици са предложили за Нобелова награда за мир бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор за дейността му, насочена за борба с глобалните изменения на климата.

Сред другите номинирани се очертават Европейският съюз зарази честването на 50-тата годишнина на Римския двор, положил началото на съюза, представителят на ООН за Косово Марти Ахтисаари, лидерът на уйгурското малцинство в Китай и обществена активистка Ребийя Кадеер, както и руската правозащитничка и член на адвокатската палата в Чечня Лидия Юсупова.

През 2005 година Юсупова, която от няколко години ръководи представителството на правозащитната организация "Мемориал" в Грозни, бе удостаена с награда на Норвежкия фонд за борба за човешки права, а през 2004 получи в Женева международната награда "Мартин Еналс" за работата й по защита на човешките права в Чечня.