Най-малко 30 души са загинали от супербурята „Санди" в САЩ и Канада, която удари Източното американско крайбрежие, съобщава СиЕнЕн.

Общо от началото на бурята в Карибския басейн, според американската медия, са загинали: 15 души в Ню Йорк, двама в Мериленд, двама в Кънектикът, трима в Ню Джърси, трима в Пенсилвания, един в Западна Вирджиния, двама във Вирджиния, един на кораба HMS Bounty, в Канада един човек и 67 души в Карибите, включително 51 души в Хайти.

Повече от 7 милиона души са без ток в североизточната част на страната заради бурята. Те влизат в районите: Ню Йорк - 1.8 милиона души; Ню Джърси - 2.3 милиона; Масачузетс - 322 хиляди; Пенсилвания - 1.2 милиона; Кънектикът - 619 хиляди; Делауеър - 720 хиляди; Вашингтон, окръг Колумбия - 24 хиляди; Мериленд - 195 хиляди, Роуд Айлънд - 117 хиляди; Ню Хемпшър - 234 хиляди и Мейн - 83 хиляди.

Най-малко 168 души в 59 района на Ню Йорк, включително Манхатан, Стейтън Айлънд, Куинс и Бруклин са в безизходно положение, каза ръководителят на американската Брегова охрана.

Най-тежко пострадалите засега градове са Ню Йорк, Атлантик сити и Ню Джърси.

Бурята е докарала и обилен сняг. В Западна Вирджиния снежната покривка е достигнала от порядъка на 40 сантиметра, а в Пенсилвания около 20 сантиметра.

Нивото на морската вода в Ню Йорк достигна рекордни стойности. Наводнени са метрото и пътните тунели, и голяма част от южен Манхатън. Седем тунела на нюйоркското метро са под вода.

Огромен пожар има в нюйоркския квартал Куинс, където най-малко 50 жилища са унищожени. Над 200 огнеборци се борят с пожара. По последни данни от пожара са спасени 25 души.

Интернет сървърите в Ню Йорк са пострадали при наводненията, предизвикани от бурята. Интернет страниците на най-големите медийни компании са засегнати.

Обама е подписал декларации за бедствено положение в Ню Йорк, Ню Джърси и декларации за извънредно положение във Вирджиния, Западна Вирджиния.

Кметът на Ню Йорк призова гражданите на Ню Йорк да останат по домовете си.

Установено е, че 50 милиона души могат да бъдат засегнати от бурята, като на повече от 1 милион е наредено да се евакуират. Борсата в Ню Йорк ще остане затворена във вторник - за първи път за два поредни дни ще бъде затворена от 1888 година насам.

АЕЦ "Ойстър Крийк" в Ню Джърси е под тревога. Допълнителното увеличаване нивото на водата може да принуди операторите на централата да започнат процедури по охлаждане на горивните пръти, съобщава Ройтерс. По-късно стана ясно, че централата е спряна.

Според АП, хиляди хора са евакуирани, след като се е скъсала дига в северната част на Ню Джърси.

Губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи заяви, че „унищожението е безпрецедентно - като нещо, което никога не сме регистрирали". „Нивото на разруха по крайбрежието на Джърси е немислимо", изтъкна той.

Бурята е довела до вълни от порядъка на 6 метра в езерото Онтарио.

Според губернатора на Пенсилвания Том Корбет 433 пътни артерии и мостове са затворени в щата, 1700 войници участват в спасителни операции, 600 души са в 48 подслона и 38 райони в щата са в извънредно положение.

От Американския Червен кръст заявиха, че близо 11 хиляди души са прекарали нощта в 258 убежища на организацията в 16 щата.

Ръководителите на транспорта във Вашингтон, окръг Колумбия обявиха, че метрото и автобусите ще започнат да се движат от 14 часа местно време, като напълно нормалния график се очаква да бъде възстановен в сряда сутринта.

84 полета са отменени от Лондон за Източното крайбрежие на САЩ от „Хийтроу, според говорителя на летището. Почти 6000 вътрешни и външни полети в САЩ и за САЩ са отменени. Повече от 15 хиляди полета са отменени от неделя.

Според последните данни на Националния център за урагани пост-тропическия циклон „Санди", който се движи на запад, през южната част на Пенсилвания, с ветрове със скорост от над 100 километра в час, се очаква да навлезе напълно в Канада в сряда.