Германските власти предупредиха още 15 хиляди души да напуснат домовете си в град на река Елба, след като най-катастрофалните наводнения от десетилетие в Централна Европа доведоха до огромни щети в Чехия и Австрия и застрашиха Унгария, съобщава „Франс прес".

Нивото на река Дунав достигна нов рекорд в Будапеща, но кметът на унгарската столица успокои хората, заявявайки, че нивото на водата е стабилизирано, въпреки че около 1200 души са евакуирани.

Будапеща успя да предотврати може би най-тежкото наводнение, което бе унищожително за много райони в Централна Европа, тъй като защитните диги издържаха на покаченото ниво на река Дунав тази сутрин.

И Хърватия под тревога заради наводненията

Още...

Нямаме информация за някаква катастрофална ситуация, ситуацията се нормализира" каза кметът на града Истван Тарлос на пресконференция с премиера Виктор Орбан рано тази сутрин.

Будапеща не е в риск от катастрофа, нивото не се очаква да нарасне значително", подчерта той и добави, че пролуките по дигите са запълнени.

Природното бедствие предизвика предприемане на сериозни действия от службите за извънредни ситуации в Австрия и Словакия.

Най-малко 18 души са загинали при наводненията в Централна Европа, включително 10 души в Чехия.

Германският град Магдебург призова свои 15 хиляди жители да напуснат източния бряг на река Елба, където нивото на реката е достигнало 7.5 метра - далеч повече от нормалните 2 метра.

Надяваме се, че дигите ще отстоят на натиска през следващите дни, но ние не можем да бъдем 100% сигурни", каза говорителят на пожарната Андреас Хаман - един от 1200 служители, работещи в района.

Евакуирането на хората е като предохранителна мярка заради настъпващата опасност. През уикенда бе наредено на всички 23 хиляди души в и около града да се евакуират.

Най-тежкото нещо е да не знаеш какво да правиш", каза 88-годишната Бригите Илсман, докато тя стоеше с група възрастни германци в салона на училището в Магдебург, който се използва за център за евакуиране.

Усилена подготовка протича в Лауенбург и селото Хитзакер в Долна Саксония.

До момента Швейцария като цяло е пощадена от природното бедствие, но вчера вечерта имаше проливен дъжд в западните кантони Вауд и Фрибург, който доведе до кални свлачища и наводнения, които блокираха пътища и жп линии.

Полицията обяви, че над 10 души са евакуирани. Няма пострадали.