Петима от седемте гвиански войници, които са били на борда на хеликоптер, който се разби близо до границата с Венецуела, са загинали, съобщиха от армията в четвъртък, цитирани от АП.

Другите двама войници изглежда са оцелели при инцидента, който се случи в сряда, когато пътуваха да посетят войски близо до Венецуела.

Хеликоптерът е изчезнал в сряда на около 48 километра източно от венецуелската граница при лошо време, докато е транспортирал военни, извършващи рутинна проверка на войските в гористия район. 

Войски и спасителни екипи, включително лекари, бяха изпратени, но метеорологичните условия не им позволиха да стигнат до мястото на инцидента до 14 часа. Причината за инцидента не е установена.

Президентът на Гвиана Ирфаан Али каза: "Мащабът на тази загуба е неизмерим" за страната и за отбранителните сили на Гвиана.

"Сърцето ми боли и се дави от тъга от трагичната загуба на някои от най-добрите ни мъже в униформа", каза той в изявление.

Гвианските власти заявиха, че нямат "никаква информация", която да предполага, че Венецуела е замесена в изчезването на хеликоптера. Но инцидентът добавя напрежение към териториалния спор между двете страни относно богатия на минерали и петрол регион Есекибо, който и двете твърдят, че е техен.

Гвиана и Венецуела поддържат комуникация, въпреки териториалния спор

Гвиана и Венецуела поддържат комуникация, въпреки териториалния спор

Напрежението с Бразилия превръща спора в регионален конфликт

Докато Гвиана заяви, че границата ѝ с Венецуела е била фиксирана от арбитражен съд през 1899 г., Каракас обяви, че река Есекибо представлява естествена граница, призната по време на независимостта от Испания.

Референдумът по тази тема във Венецуела показа, че огромна част от гласоподавателите мисли същото. 

Държавният департамент на САЩ заяви, че в разговорите с Али късно в сряда Вашингтон е потвърдил непоколебимата си подкрепа за суверенитета на Гвиана.

Териториален спор между Венецуела и Гвиана държи Бразилия нащрек

Териториален спор между Венецуела и Гвиана държи Бразилия нащрек

Бразилия засилва отбранителните действия на границата си с двете страни, заради спор относно богатия на нефт регион "Есекиба"