Най-малко 118 затворници са избягали, след като силни дъждове са разрушили част от съоръженията на затвора край град Суледжа, Нигерия. Това е съобщил Афаму Дуза, говорител на затворническата служба, цитиран от "Ройтерс",

Пороят, който продължил няколко часа, е разрушил части от затвора със средна степен на сигурност, включително стената по периметъра и околните сгради.

Агентите на службите преследват бегълците и досега са заловили 10 от тях с помощта на други служби за сигурност.

Дуза е увери обществеността, че властите са наясно със ситуацията. Той призовава хората да следят за бегълците и да докладват на най-близката служба при най-малкото съмнение.

Говорителят на затворническата служба не е дал подробности за самоличността или принадлежността на избягалите затворници, но в миналото членове на ислямистката бунтовническа група Боко Харам са били затваряни в затвора Суледжа.

Кърваво нападение на "Боко Харам" в Нигерия уби повече от 40 фермери

Кърваво нападение на "Боко Харам" в Нигерия уби повече от 40 фермери

Поредна атака за този месец от ислямистите

Бягствата от затвора се превърнаха в основен проблем за сигурността в Нигерия заради пренаселеността, недостатъчното финансиране и слабите мерки за сигурност.

Хиляди затворници избягаха през последните години поради слаба инфраструктура и атаки на екстремисти, по-специално атаката на Ислямска държава през юли 2022 г. срещу строго охраняван затвор в столицата Абуджа, където бяха освободени около 440 затворници.

Афаму Дуза също е подчертал, че службата не е пренебрегнала факта, че много от нейните съоръжения са построени през колониалната епоха и че са стари и слаби.

Полагат се сериозни усилия за модернизиране на затвори, включително изграждането на шест съоръжения с капацитет от 3000 души и реконструкцията на съществуващите, заключва говорителят.

Хунтата в Мианмар освобождава над 9000 затворници

Хунтата в Мианмар освобождава над 9000 затворници

Амнистия получават и 114 чужденци