Огнената стихия обхвана големи площи от американските щати Юта и Колорадо, информира Ройтерс. Близо 8 000 души са принудени да напуснат домовете си.

Пожарите са обхванали площ от стотици километри в източната част на Колорадо. Силните ветрове и високите температури спомагат за разрастването на огъня, който е достигнал и Денвър. Няма загинали, но пожарите са нанесли материални щети, предимно по селскостопански площи.

Пожарите в Юта започнаха в четвъртък, близо до Саратога Спрингс, на около 40 мили южно от Солт Лейк Сити, посочва агенцията.

Местната власт и екипи на пожарната са предприели действия за овладяване на стихията, но работа им е възпрепятствана от сухото време и вятър. Появиха се опасение, че огънят може да застигне фабрика за експлозиви в района.

От петък на място са изпратени допълнителни екипи и оборудване на пожарната, включително и самолети, които са в готовност.

Губернаторите очакват и помощ от Федералната Агенция за управление на спешни случаи. Над 200 пожарникари участват в гасенето на пожарите.