Японските специалсти успяха да понижат температурата в четири от реакторите на АЕЦ „Фукушима".

Това съобщи, цитиран от японските медии, военният министърТосими Китадзаву, според когото температурата е смъкната под 100 грасуда по Целзий.

Той посочи и че операцията по водното охлаждане на трети реактор и хранилището за отработено гориво е проведена ефективно, което означава, че той е по-стабилен, отколкото се е очаквало.

По време на 7-часовата операция по обливането му са използвани над 60 тона вода. Действията ще продължат през цялото денонощие.

Припомняме, по-рано днес пък най-малко засегнатите от земетресението 5 и 6 блокове бяха включени към дизелови генератори, след което охлаждащата им система заработи нормално.

На територията на АЕЦ бе възстановено и електроподаването.

В същото време телевиция NHK съобщава, че работниците, действащи на територията на Фукушима са получили облъчване много над допустимите равнища, приети от компаниеята собственик ТЕРСО.

Лимитът на облъчване за една смяна е 100 микросиверта, той е увеличен на 150 за някои работници, като според ТЕРСО проблемът в АЕЦ е безпрецедентен и налага извънредни мерки.

От своя страна здравното министерство е увеличило лимита до 250 микросиверта.

Припомняме, по-рано специалисти регистрираха повишено ниво на радиация в млякото и спанака в района около авариралата атомна електроцентрала.