ТЕПКО, компанията-оператор на авариралата японска АЕЦ „Фукушима", обяви, че е спряла пречистването на заразената вода от пострадалите реактори заради нов пик в радиоактивността, предаде „Франс прес". Само няколко часа след пускането на филтриращата система, части от нея се наложи да бъдат заменени.

От компанията обясниха, че филтърът, който абсорбира радиоактивния цезий от водата, е достигнал своя капацитет и трябва да бъде поставен нов. Системата била задействана в 20:00 в петък местно време, но само 5 часа по-късно работата била спряна. Първоначалните разчети на ТЕПКО били, че филтърът ще може да се използва цял месец.

В момента анализираме ситуацията и търсим причината за това", заяви Юничи Мацумото, който отговаря за ядрените операции в компанията. Според негови колеги, вероятно силно радиоактивна кал е попаднала в системата и това е довело до необичайно високата радиоактивност.

Самият Мацумото призна по време на специална пресконференция, че на този етап не може да бъде посочена конкретна дата, в която пречистването на водата ще продължи. То е много важна част от операцията по овладяване на радиоактивната катастрофа във „Фукушима", тъй като охладителната система на реакторите не може да заработи преди те да бъдат „изсушени".