Открито е изтичане на радиоактивна вода в почвата от авариралата японска централа „Фукушима 1". Това е най-скорошното радиоактивно изтичане от засегната от земетресението електроцентрала.

От Службата за атомна и индустриална безопасност съобщиха, че около 15 тона вода с ниски радиационни нива са изтекли от хранилище в централата.

Аварията във „Фукушима-1" възникна след разрушителното земетресение и последвалото го цунами, които удариха Япония на 11 март. В резултат на това сериозно засегната бе охладителната система на централата. След направена оценка на ситуацията японското правителство взе решение да затвори централата, а от ТЕРСО заявиха, че ще отстранят последствията в рамките на половин година.

В продължение на няколко седмици след катастрофата операторът на "Фукушима" и правителството твърдяха, че е имало само частично стопяване и уверяваха, че реакторите са относително стабилни.

В средата на месец май ТЕРСО обяви официално, че горивните пръти в първи реактор са напълно стопени. Преди това в реактора беше монтирана вентилационна инсталация, която намали радиоактивните частици във въздуха и позволи на специалисти да влязат в поразената зона, за да монтират измервателни уреди.