БТК Само две оферти бяха подадени за купуването на 65 процента от капитала на българския телеком (БТК).

Слуховете от сутринта, че турският консорциум между Коч холдинг и Тюрк Телеком ще се откаже от БТК не се оправдаха. Изненадващо от надпреварата се отказа Американ Интернешънъл Груп, които бяха предложили най-ниската офертка от 130 млн. долара.

В надпреварата остават турският консорциум и австрийците Адвент Интернешънъл. Те предварително бяха предложили съответно 234 и 143 млн. долара.

Офертите бяха отворени в присъствието на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация (АП) Апостол Апостолов, министрите Милен Велчев и Пламен Петров, както и представители на двете компании.

Турският консорциум предлага за 65 процента от БТК 235 млн. евро, което включва 185 млн. евро покупателна цена, увеличаване на уставния капитал в размер на 50 млн. евро и инвестиции на стойност 400 млн. евро за период от пет години.

Коч холдинг и Тюрк Телеком предлагат да осигурят 24.1 хил. работни места за първата година, 22.3 хил през втората и 20.53 през третата година.

Общата стойност на офертата на втория кандидат Адвент Интернешънъл е 250 млн. евро, като покупателната цена е 200 млн. и увеличаване на капитала също с 50 млн. евро. Австрийците ще инвестират 400 млн. евро за следващите пет години, като броят осигурени работни места отстъпва на турското предложение.

Апостол Апостолов заяви пред news.bg, че АП ще обяви до две седмици името на ексклузивния купувач на БТК.

Американ Интернешънъл Груп е уведомила късно снощи АП, че не е постигнала съгласие с първокласна банка за осигуряване на гаранцията от 3 млн. евро, поради което се отказв от търга.