Над 10 000 гигават часа дефицит на електроенергия ни очаква след десетина години, ако не строим „Белене".
Това заявиха от Гражданско сдружение „Референдум - истина и реална алтернатива" - инициативният комитет, събрал подписите за провеждането на референдума, които стартираха днес кампанията си за информирано гласуване на 27 януари.

Почти по същото време брифинг дадоха основните им противници синия инициативен комитет, който е против „Белене" и ядрената енергетика.

Председателят на сдружението Нора Стоичкова бе категорична, че политическите обстоятелства у нас затормозяват осъществяването на проекта „Белене", който за страната ни ще има само позитиви.

Социалистът Янаки Стоилов използва случая да призове всички български граждани да гласуват „за" строителството на АЕЦ „Белене", за да определят правилната посока на развитието на страната.
Той апелира гражданите да гласуват за определена цел и кауза, а не да се базират върху политически пристрастия.

Стоилов подчерта, че при изграждането на Белене ще си осигурят около 10 000 работни места и ще се осъществи тласък на регионалното развитие.
Ние от БСП ще участваме в референдума, защото искаме народа да си върне държавата. Ще гласуваме с „да" за прогресивна България", оповести той.

От информационното гражданско сдружение излъчиха документален филм с експертни мнения и анализи за ползите от изграждането на нова атомна електроцентрала.

Според преценката на експертите енергийният пазар се крепи основно на АЕЦ Козлодуй и четири големи топлоелектроцентрали, които вече са на близо 50 години.
Изчисленията сочат, че към 2030 година те трябва да излязат от експлоатация и ще се наложи да внасяме енергия между 12 и 15 евроцента за киловат час, докато при наличието на АЕЦ Белене можем сами да произвеждаме за близо 3-4 стотинки за киловат часа.

От филма стана ясно, че за електроцентралата са планирани 4 отделни системи за безопасност, като с подобна висока стенен на защита разполагат едва няколко съоръжения от подобен тип в целия свят.

Въпросът днес не трябва да бъде дали да строим „Белене", а защо още не планираме трета атомна електроцентрала, заявиха експерти.
Според тях не трябва да се пренебрегват и 7 и 8 блок на АЕЦ Козлодуй, защото те ще ни осигуряват необходимата електроенергия за потребление, а „Белене" ще носи приходи за съживяване на икономиката.

От сдружениетото обяви, че информационният филм ще бъде разпространен в интернет каналите за видео споделяне и ще бъде предоставен безвъзмездно на всички медии, които пожелаят.