Петко Драганов Заместник-министърът на външните работи Петко Драганов се срещна с Гар Нутсън, държавен секретар за Централна и Източна Европа и Близкия изток в Министерството на външните работи и международната търговия на Канада, съобщиха от външното ведомство.

Гар Нутсън е на посещение в Република България начело на канадска бизнес делегация, в чийто състав са включени редица водещи канадски фирми в областта на транспорта и съобщенията, машиностроенето, енергетиката и други области на стопанския живот. Сред канадските участници се открояват фирми като “Дженерал Електрик” – Канада, “Атомик Енерджи” - Канада и други.

По време на разговорите в МВнР бяха обсъдени редица въпроси от областта на двустранните отношения и перспективите за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни. Заместник-министър Драганов подчерта задоволство от факта, че Канада е първата страна, ратифицирала присъединителните протоколи за членството на Република България в НАТО.

От българска страна бе посочено, че благоприятният инвестиционен климат в страната би могъл да играе положителна предпоставка за засилване на интереса на канадския бизнес към България и за развитието на икономическите отношения между двете страни.

По време на разговорите бе изразено желанието и на двете страни за по-скорошно откриване на посолство на Канада в София, което би било закономерна последица от задълбочаващите се двустранни отношения и бъдещото членство на Република България в НАТО.

Важно място бе отделено и на въпроса за следвоенното възстановяване на Ирак и стремежа на двете страни за участие в този процес.

В заключение бе потвърдено желание за задълбочаване както на икономическите, така и на политическите контакти между България и Канада.