Велчев-КрюгерВ рамките на годишните срещи на МВФ и Световната Банка в Дубай водачът на българската делегация Милен Велчев се срещна с Ан Крюгер, първи зам.-управляващ директор на МВФ, съобщиха от пресцентърът на финансовото ни министрество.

На срещата г-жа Крюгер изрази загриженост заради увеличеното банково кредитиране у нас, високия внос и увеличения дефицит по текущата сметка.

На срещата беше постигнато съгласие, че българското правителство разполага с достатъчен инструментариум да контролира тези рискове и че достигнатото високо ниво на макроикономическа стабилност няма да се постави под заплаха.

Според Ан Крюгер стабилната фискална политика също е един от ключовете за високия икономически растеж, но тя изрично подчерта, че трябва да се засили ходът на структурните реформи, които изостават. Беше обсъден и въпросът за официалната форма, в която ще продължат отношенията на страната ни с фонда. Крюгер каза, че ще подкрепи нова предпазна програма с България.

Днес продължиха и срещите на финансовия екип с търговски и инвестиционни банки. Милен Велчев и Красимир Катев се срещнаха с генералния директор и членове на Съвета на директорите на Националната банка на Гърция, с висшия мениджмънт на Банк Аустрия Кредитанщалт и с члена на борда на директорите на Депфа инвестмент банк Такис Кларидис.

Банкерите се интересуваха от макроикономическата стабилност на България и от перспективите на страната ни за членство в ЕС. Мениджърите на Националната банка на Гърция и на Банк Аустрия Кредитанщалт изразиха изключителен оптимизъм за бизнеса си в България и обсъдиха с българския финансов екип плановете за предоставяне на нови финансови продукти в България.