Според вътрешния министър Румен Петков сблъсъкът между протестиращи граждани и органи на реда на 4 юли в Гълъбово се преекспонира.

Има разменени реплики, има определено провокативно отношение към служителите на реда, каза Румен Петков.

От записите, които видях могат да бъдат направени различни изводи, допълни той след срещата си с лидерите на двата синдиката - КНСБ и КТ „Подкрепа" по негова покана.

По-рано днес в централата на КНСБ бе показан видеоматериал от сблъсъка и детайла ооло инцидента с най-пострадалия от миньорите.

Министърът каза, че са провели съвършено откровен разговор и че изцяло споделя позицията, заявена и от Желязко Христов и от Константин Тренчев, че никому не е нужно да има сблъсък между протестиращи граждани и правоохранителни органи.

Румен Петков заяви, че материалите, предоставени на прокуратурата, трябва да бъдат оценени, трябва да бъде направена ясна и точна оценка.

Според Петков без съмнение има инициирано напрежение.
Министърът на вътрешните работи каза, че са се договорили с лидерите на двата синдиката да му предоставят списък със съществуващи и очакващи се огнища на напрежение.

Мой ангажимент е да не се допуснат ексцесии и сблъсък между служители на МВР и протестиращи граждани," каза Петков и припомни, че не МВР е институцията, където биха могли да бъдат решени исканията на протестиращите.

Тъй като, по мнението на синдикатите, в случая в Гълъбово е упражнено непровокирано насилие, те настояват да има справедливо разследване и съд за инцидента, посочи след срещата Константин Тренчев.

Той съобщи още, че синдикалистите са обърнали внимание на министъра, че ако проблемите на трудещите не се решават, протестите ще продължат и са го посъветвали да обърне внимание на своите колеги министри, че ако не желаят напрежението да нараства, трябва да предприемат решаване на проблемите, а не да бездействат.

Константин Тренчев посочи, че за утре са насрочени преговори с ръководството на мини „Марица -Изток" и уточни, че основните проблеми са два - Наредбата за регулиране на заплатите и облагането на социалните разходи.

Румен Петков каза, че на срещата със синдикалните лидери не е коментирана неговата оставка и добави, че както всеки има своето право да протестира, така всеки има своето право да му иска оставката.

В отговор на журналистически въпрос дали намира за основателно искането за неговата оставка, Румен Петков отбеляза - „Всъщност на мен кой ли не ми е искал оставката. Не мисля, че конкретният случай е повод за разсъждение по тази тема."