По повод написаното от „Комерсант", че на френската компания „Арева" й трябват 18 месеца за анализ, а ако на 1 юли нямаме договор с руснаците за АЕЦ Белене, ще трябва да плащаме неустойка, премиерът Борисов припомни позицията си за централата и дългата история на проекта.

Договорът за централата е подписан през 2006 г., дали са си 12 месеца срок за всички неуредици или каквото е имало да си доуредят в пиано бара, заяви той, изтъквайки обявения от президента Първанов Голям шлем. Премиерът явно визира случилото се по време на посещението на тогавашния руски резидент Путин у нас през януари 2008 година.

Тогава след дълги среднощни преговори между двете делегации - при което стана ясно, че Първанов и гостът му са посетили столичен пиано бар - се стигна до подписването от наша страна на договора за „Южен поток" и още седем енергийни споразумения. Тогава на брифинг в президентството Първанов обяви, че сме постигнали Голям шлем, коментирайки подписаните икономически договорености, най-важните от които са - петролопроводът "Бургас - Александруполис", АЕЦ "Белене", газопроводът "Южен поток".

Дали са си 12 месеца да изтрезнеят и да подпишат най-накрая нещо и това е трябвало да бъде през 2007 година, продължи Борисов (явно бъркайки хронологията на подписите и посещението в пиано бара, б.р.) и подчерта - сега сме 2011 г., така че ако трябва 18 месеца, 30 месеца...

Според него, ако предишните управляващи са имало бърза работа, строителството на „Белене" е щяло да започне през 2007 г. Те са нямали бърза работа, сега ме притискат мен да започна всичко отначало. Е, няма да го направя за толкова милиарди, категоричен бе министър-председателят, уточнявайки, че затова са наети консултанти.

Тяхната работа, по думите му е, да изчислят, да преценят, да ни дадат сигурност, цена, прогнозни стойности на тока, електропреносни системи, земетръсни зони, бъдещи директиви на Брюксел. Той добави, че едва след като се запознае с оценката им ще вземе решение.

Премиерът допълни, че всички, които се изказват сега по темата, е трябвало да се изказват в периода 2006-2007г. След като не са се изказали тогава, сега ще си мълчат, няма да се обаждат и ще ни оставят да си свършим работата, заяви министър-председателят.

Всеки иска да се изкаже по темата - заради мен, да му отговоря, за да го направя значим в предизборната кампания като основен противник на ГЕРБ, коментира още той.