Цените на петрол в четвъртък сутринта опитват да се възстановят след рухването им с над 5 долара за барел в сряда. То бе предизвикано от опасенията на пазара по отношение конфликтите между САЩ и Китай в търговската сфера и тяхното отражение върху глобалната икономика.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса днес сутринта поскъпват с $1,12 - до $74,52 за барел. В сряда цената на тези контракти рухна с $5,46 (6,92%) - до $73,40 за барел.

Американският еталон WTI с доставка август на нюйоркската стокова борса в същото време поскъпва с $0,41 (0,58%) - до $70,79 за барел. В сряда WTI поевтиня с $3,73 (5,03%) - до $70,38 за барел.

Неопределеността около санкциите срещу Иран и особено разгорялата се търговска война между САЩ и Китай оказват голямо влияние върху пазарите. Нейните последствия ще почувстват всички държави, особено развиващите се, глобалната икономика ще се забави и съответно търсенето на петрол също, отбелязват експертите.

В същото време в сряда излязоха официалните данни за състоянието на запасите и добива на суровината в САЩ. През миналата седмица запасите са се съкратили неочаквано много - с 12,6 млн. барела. Добивът на петрол без промяна, оставяйки на ниво 10,9 млн. барела на денонощие, а износът на суровината от САЩ е спаднал с 1,62 млн. барела -7,43 млн. барела на денонощие.