Бъдещето на Трън е безнадеждно без подобен проект, твърдят от "Евромакс сървисиз" ЕООД, които искат да разработват находище за златодобив в общината.

Всеки значим рудодобивен проект се дели на три основни етапа - проучване, строителство на рудниците и експлоатация.

Във всеки един етап той създава три типа заетост - пряка (служителите на дружеството), непряка (служители на доставчици на продукти и услуги) и предизвикана (служители на бизнеси, които възникват благодарение на това, че първите две групи харчат доходите си), се казва в анализ на компанията.

Трънчани скочиха срещу мина за злато в региона им

Трънчани скочиха срещу мина за злато в региона им

Въздухът в града е „богатство”, отбелязано и от ЮНЕСКО

По време на най-дългия етап от проекта - експлоатацията, той ще осигурява 521 работни места в икономиката на община Трън в дългосрочен план (минимум 23 години), 217 от които ще бъдат служители на Евромакс Сървисиз, представят от компанията дългосрочните си разчети. Община Трън се обезлюдява с изключително висок темп, отчитат от Евромакс. За последните 15 години населението е намаляло с 25% и днес едва надхвърля 4000 души, пише в тяхното становище.

Интерес към стара уранова мина, разтревожи сдружения в Трънско

Интерес към стара уранова мина, разтревожи сдружения в Трънско

Граждани организират дискусия за намеренията за златодобив

Наличният човешки ресурс в община Трън трудно ще задоволи нуждите на проекта като брой и квалификация на кадрите, твърдят от компанията. Ще се създаде значително увеличение в търсенето на работна ръка, което е предпоставка за позитивна промяна в миграционните процеси в общината и реални шансове за обръщане на дългосрочната тенденция на бързо намаляване на населението, се казва в становището.

Референдумът за спиране на златодобива можел да обрече Трън на упадък

Референдумът за спиране на златодобива можел да обрече Трън на упадък

Предупреждават от Българска минно-геоложка камара.

Според тях, проектът за златодобив в Трън ще доведе и до ефекти на национално ниво по отношение на заетостта. През трите етапа на развитието си, той ще генерира съответно 129, 157 и 256 нови работни места във фирми-подизпълнители и в предизвикан бизнес.

Постъпленията към националния бюджет ще бъдат около 12.5 млн. лева годишно, обещават от компанията.

От Евромакс заявяват, че наличният човешки и природен ресурс не предполага инвестиции в други производства.

Референдумът в Трън ще е на 11 юни

Референдумът в Трън ще е на 11 юни

От Сдружение "Трън" смятат, че няма достатъчно време за кампания

Припомняме, на 11 юни в общината ще се проведе местен референдум дали жителите искат да бъде развиван златодобив в техния район. До решението да се проведе референдум се стигна след като бяха установени невалидни подписи от подписка срещу рудодобивната дейност там.