Докладът на временната парламентарна комисия за КТБ ще бъде гласуван след падането на банковата тайна.

Предложението на председателя на комисията Десислава Атанасова бе прието със 135 гласа „за", 4 „против" и 7 „въздържал се".  Проектът е подкрепен от всички парламентарни групи.

Основният мотив е, че за да могат да бъдат оповестени всички данни от доклада, следва първо да се приемат промени в Закона за кредитните институции.

„Следващата точка от дневния ред е именно тази промяна в Закона за кредитните институции, която вчера получи одобрение с огромно мнозинство в Правната и Бюджетната комисия", изтъкна Атанасова. По този начин ще бъде избегната опасността да бъде разкрита банкова тайна.

Малко по-късно и без никакви дебати, народните представители приеха почти единодушно промените в Закона за кредитните институции на първо четене.
112 народни представители подкрепиха със „за", 1 беше „против" и 1 беше „въздържал се".

Промените целят да се установи правна възможност след обявяването на банката в несъстоятелност, да пада банковата тайна относно физически и юридически лица, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия, влоговете, кредитите и сметките на партиите.
В действащото законодателство липсва правна уредба, касаеща разкриването на обстоятелствата по наличности и операциите по сметки, влоговете и кредитите на клиентите в банката, обявена в несъстоятелност.

„Мисля, че всички сме обединени от факта, че истината за КТБ трябва най-накрая да излезе наяве", заяви Десислава Атанасова.