Европейският съюз иска да увеличи ролята на еврото на световната финансова сцена в опит да избегне натиска от президента Доналд Тръмп, чиято международна политика все по-често не съвпада с вижданията на партньорите от Стария континент, стана ясно от думите на испанския министър на външните работи Жозеп Борел, цитиран от Bloomberg.

Изказването е последният знак, че европейските лидери искат да получат по-голяма автономия, изправени пред опитите на Тръмп да промени коренно световния ред. Откакто той бе избран, американският президент постави под съмнение важността на НАТО, изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран и заяви, на фона на търговска война, че ЕС е "враг" на САЩ.

"Трябва да намерим начин да избегнем американските заплахи и санкции", заяви Борел. Тръмп реши да изтегли САЩ от сделката за Иран, но ЕС иска да я запази на всяка цена.

Краят на доларовата хегемония е все по-близо

Краят на доларовата хегемония е все по-близо

САЩ води икономическа война срещу 1/10 от света. Сега тези страни се обединяват срещу зелената валута

Решението на САЩ накара европейски компании, включително Daimler AG и Total SA, да се изтеглят от Иран, за да избегнат санкции. Френският министър на финансите Бруно Ле Мар и германският външен министър Хейко Маас предложиха ЕС да създаде собствена платежна система, независима от САЩ, за да избегне санкциите.

Увеличавайки международната търговия в евро, ЕС ще улесни компании и гражданите да правят бизнес без да се страхуват от досег с правителството на САЩ.Жан-Клод Юнкер, президент на Европейската комисия, заяви в сряда, че е "абсурдно" европейските компании да плащат за европейските самолети в долари и попита защо 80 процента от вноса на енергия на континента се плащат в щатската валута. В годишната си реч за състоянието на съюз обеща да състави ясен план до края на годината.

Иран и Ирак изключиха долара от търговията между двете страни

Иран и Ирак изключиха долара от търговията между двете страни

За целта ще се използват валутите на двете страни и еврото