Някакви пари може и да се върнат в държавата от КТБ, но няма да са големи. Това заяви в интервю за БНТ банкерът Левон Хампарцумян. Той обясни, че крадените пари тичат много по-бързо от тези, които ги преследват, защото крадците не зачитат никакви правила и никакви закони. Те карат направо и взимат. А тези, които ги преследват, трябва да спазват всички правила и трябва да карат по закона.

Според Хампарцумян за казуса „КТБ" не бива непрекъснато да се обвинява Банковият надзор или БНБ. „Най-виновен е г-н Василев с кохортата си от директори, които са извършили тази работа. След това идват тези, които трябва да ги хванат и не са успели или са примижали леко, виждайки, че някакви неща не се случват както трябва", посочи банкерът. Той коментира, че повечето престъпници действат на базата на филми, които са гледали.

Във връзка с информациите, че Оманският фонд смята да съди държавата за фалита на КТБ, Левон Хампарцумян каза, че според него те нямат друга цел, освен да опитат да изчистят репутацията си заради това, че не само са били в капитала на КТБ, но в надзора на банката. По мнението му, ако Оманският фонд е искал да спаси банката, е щял да вложи в нея нов капитал. А те просто са заделили бюджет от 5 млн. за съдене. Целта била просто да изчистят репутацията си и да се поизчеткат.

Запитан трябва ли банковата тайна за КТБ да бъде вдигната, Хампарцумян смята, че за това има много силен политически оттенък. „Но да използваме инструмента падане на банковата тайна в политически борби аз съм против, защото това е удар върху фундамента на банковата система", категоричен е банкерът.

Той коментира и номинацията на Димитър Радев за гуверньор на БНБ. По думите му, дискусията около кандидатурата е в стил защо си с шапка и защо си без шапка от хора, чиято собствена компетентност в тази сфера е дълбоко съмнителна. Радев има дълъг опит в България и извън нея. Известен е и в средите, посочи банкерът.

Левон Хампарцумян обясни, че работата на политиците е да изберат ръководството на БНБ, защото така е по закон. Избраните обаче трябва да бъдат такива, че да могат да съхранят своята независимост и да упражняват дейността си независимо. Тук не е толкова въпрос процедурата на избора, колкото да се намери правилният човек, който ще удържи на евентуален опит за политически натиск, посочи банкерът.

Европейската централна банка застава много силно над всеки един от гуверньорите в Европа, не само в еврозоната, ако върху него бъде упражнен политически натиск, допълни той.

Хампарцумян е категоричен, че имаме да решаваме проблеми с КТБ, присъединяване към единния надзорен механизъм, преглед на качество на активите. Това са тежки технически задачи, някои с малък политически елемент. Организирането на тази къща - БНБ, по един подходящ начин е задача, която не търпи отлагане, убеден е той.

Инструментът да се прави нещо в банките - за добро или лошо е само БНБ. Регулаторът и банковият надзор са тези, които взимат мерки. Именно заради това е хубаво тази къща да се нареди.

На въпрос на малки репортери по случай 1 юни има ли си касичка вкъщи, Левон Хампарцумян отговори, че няма касичка, но си събира стотинки от джобовете в изрязана кутия от бира.