След 5 години на икономическа депресия има първите позитивни симптоми за съживяване на икономиката и с надежда очакваме следващата финансова година.

Това заяви премиерът Пламен Орешарски по време на среща с Форума на бизнес лидерите, провела се в резиденция Бояна, цитиран от Money.bg.

„Числата, които прогнозираме и очакваме за следващата година са умерено оптимистични". По думите на Орешарски сега всичко зависи от правителството от една страна да създаде необходимите предпоставки за растеж, както и на бизнеса да се възползва от прозореца, който ще се отвори в цяла Европа.

В началото на изявлението си пред около 40 представители на бизнеса у нас премиерът посочи, че към момента властта във всичките и прояви не е направила необходимото, за да се смени общественото отношение към бизнеса. За това имаме всички вина, каза още премиерът.

Орешарски разказа, че преди няколко години, когато е бил финансов министър високопоставен европейски политик му е заявил, че се очаква България в най-скоро време да "гръмне", независимо дали влезе в чакалнята на еврото ЕРМ 2 или не. "Това обаче не се случи и наскоро, като се срещнахме отново, му спестих да му кажа как България е останала сравнително устойчива - финансовата система остана стабилна, а и повечето от големите предприятия успяха да запазят своите пазари", посочи премиерът.

Орешарски заяви, че правителството се ангажира с това в страната да остане да действа паричния съвет (валутния борд), който доказа своята ефективност през последните години.

Министър-председатеят, който този път не беше посрещнат от протестиращи пред резиденция Бояна, заяви, че правителството планира няколко реформи и изменения на законите така, че средата да стане по-добра за бизнес инициативите. Стана ясно, че предстоят промени в законите, касещи работата на банките, но премиерът увери, че новите текстове ще бъдат изцяло в синхрон с директивите на Европейски съюз.

Също така правителството ще измести фокуса от физическата ифнраструктура към това, предприятията в България да станат по-конкурентоспособни. В тази посока са разработени и новите европейски фондове за периода 2014-2020 г., които премиерът очаква да започнем да усвояваме още от следващата година.

Българската банка за развитие ще се преориентира към малки и средни предприятия, както и към стартиращи фирми, каза още министър-председателят. Друг акцент на ББР ще бъде и експортното ориентиране, което споре Орешарски има най-голям потенциял да допринесе за ръста на българското стопанство.

Имаме амбициозни планове да реформираме някои от публините сфери. На първо място това е образованието, където ще се стремим то да стане много професионално ориентирано. На второ място е реформата в здравеопазването, където "контролирано" да допускаме частни лечебни заведения, каза Орешарски.

В заключение премиерът сподели, че очаква "до година-две" да има кардинална промяна на бизне средата у нас и това да доведе до реални резултати, както за икономиката, така и съответно за доходите на хората.

Преди да започне изявлянието си Орешарски и вицепремиерът, отговарящ за икономическата политика в правителството, Даниела Бобева получиха плакет с правилата за бизнес етика на Форума на бизнес лидерите. Те бяха връчени от председателстващия събирането Максим Бехар.