ПОСЛЕДНО: Зам. министърът на финансите Илия Лингорски е провел срещата с ирландските граждани. Това съобщиха от финансовото министерство, както и, че случаят се проучва от компетентните лица, на които е предоставена пълната информация.

Лингорски По-рано днес стана ясно, че Фил Флин и Тед Кънингам, които са разследвани за предполагаемо пране на пари в полза на ИРА, са се срещнали със служител на българското Министерство на финансите по време на свое служебно пътуване до София преди две седмици. Това съобщава в електронния си вариант ирландският вестник “Irish Examiner”.

Флин и Кънигам, директорите на “Честъртън Файнанс”, разследвана като предполагаемо средство за пране на пари на ИРА, са се срещнали и с високопоставен банков служител в София, е научил още Irish Examiner.

Тъй като разследването за пране на пари се фокусира върху вероятните връзки между ИРА и български престъпен синдикат, бившият директор на “Bank of Scotland”(Ирландия), категорично отказа срещите му да са свързани с престъпна дейност по какъвто и да било начин.

Пред Irish Examiner Флин е потвърдил, че се е срещнал с банков служител и представител на българското финансово министерство по време на бизнес посещение в България.

Той обаче твърди, че срещата няма нищо общо с пране на пари или закупуването на банка у нас от страна на ИРА, като нарича това “теории на конспирацията”. Флин допълва, че при визитата си в България се е срещнал с над 30 бизнесмена с цел законни бизнес взаимоотношения. Имам връзки с България още от началото на 90-те години.

Той обещава да направи обществено достояние всички свои бизнес взаимоотношения с България, когато “настъпи подходящото време”, за да изчисти името си от аферата.

Припомняме скандалът гръмна, когато преди няколко дни полицията в Белфаст арестува 7 души, подозирани в съпричастност в най-големия банков обир в историята на страната. Тогава детективи лансираха версията, че част от 25-те млн. лири са изпрани в България и Либия и затова много трудно ще могат да бъдат проследени.