Международната рейтингова агенция Standard & Poor's е потвърдила кредитния рейтинг на Столичната община „ВВ+" със стабилна перспектива, съобщиха от общината.

В оценката на рейтинговата агенция се посочва изключителната ликвидност и гъвкава бюджетна политика. Постигнато е и високо покритие на плащанията по дълга, като той е 7% от собствените приходи, или два пъти под допустимото.

Това е един много добър показател за оценката, която рейтинговата агенция дава за работата на общината, коментира Дончо Барбалов, заместник-кметът на София с ресор „Финанси и стопанска дейност".

Към края на месец август тази година приходите на Столична община са 369 млн. лева, каза заместник-кмет Барбалов, което е с 20.2 млн. лева повече спрямо същия период на миналата година.

Дончо Барбалов заяви, че общината е положила усилия да подобри събираемостта в бюджета на общината и е въвела нова информационна система с единна база данни.

Създадена е възможност за онлайн справки и плащания, както и мобилно приложение, с което гражданите имат възможност да направят проверка на задълженията си. Във всички отдели „Местни данъци и такси" са разположени по два ПОС терминала. Въвеждат се и допълнителни.