Изпълнителният директор на Александровска болница д-р Атанас Атанасов отрече лечебното заведение да е натрупало задължения в размер на 24 млн. лв. Той даде пресконференция, след като служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев обясни пред bTV тази сутрин, че болницата не е в добро състояние и се водят разговори за нейното укрепване, а вчера МЗ отправи обвинения към ръководството за увеличаване на дълговете заради лошо управление.

"Имахме среща с министъра на здравеопазването, на която изказахме нашето виждане, че има несъответствия с публикуваните данни и тези от нашето счетоводство", обясни Атанасов. По думите му в болницата е имало одитори. Той изрази съмнения дали одиторският екип не публикува тези данни целенасочено - "с цел да се направят някакви внушения".

4 акта издаде АДФИ за нарушения в Александровска болница

4 акта издаде АДФИ за нарушения в Александровска болница

Агенцията дава нередностите на прокуратурата, лечебното заведение ще обжалва

От представена от Александровска болница информация става ясно, че в периода 30 юни 2021 г. - 31 август 2022 г. ръководството не е допуснало увеличение на просрочените задължения с 24 250 740 лв. Сумата на нарастване на дълга за този период е 9,3 млн. лв. Извършено е погасяване на задължения в размер на 44 млн. лв.  

Ръководството на болницата е предприело своевременни действия за кандидатстване и съответно одобрение от Българската банка за развитие за кредит от 5 млн. лв., съобщиха от лечебното заведение. Кредитът е одобрен, но МЗ все още не е одобрило решението на Съвета на директорите.

Д-р Атанасов каза също, че в продължение на година от болницата са очаквали окончателно решение за външно финансиране. Той отрече да има масово напускане на лекари и изрази готовност, ако му поискат оставката, да си я подаде.