Срокът на карантината за тестваните положително за ковид граждани ще бъде намален от следващата седмица. В момента изолацията, която се налага на лицата с положителен тест е 10 дни.

Това обяви на брифинг служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Решенията относно ковид мерките вече ще се взимат на всеки 7 дни. За целта е създаден специален щаб, в който влизат епидемиолози и експерти като доц. Ангел Кунчев, проф. Здравка Аргирова и др. Щабът заседава всеки вторник, като решенията му ще бъдат анонсирани непосредствено след това.

Още от първия ден на встъпването си в длъжност, новият екип начело на здравното ведомство е внесъл корекции в Националния антиковид план, разработен от кабинета "Петков". По силата на промените решението за въвеждане на мерки не се взима отделно от всеки шеф на Регионална здравна инспекция по места, а директно от министъра на здравеопазването.

Припомняме, че едно от първите действия на служебния министър беше да намали срока на действие на ковид мерките, въведени в София до края на месеца, както и да отмени задължителното носене на маски в областите с голямо разпространение на коронавирес - маските останаха задължителни само в здравни и социални заведения и в обществения транспорт.

"Създадохме експертен съвет, който заседава всеки вторник. На този съвет коментирахме евентуално намаляване на карантината. Проблемът у нас, за разлика от другите държави, които я свалиха напълно, е, че нивото на ваксинация е много ниско. Това е единственото, което ни спира да го направим, но със сигурност ще се постараем да намалим времето на карантината, тъй като в настоящата ситуация всички виждаме, че мутацията и протичането на вируса е много по-различно от предишните вълни. Със сигурност ще съобразим това ваксинираните да имат по-кратък период за изолация. Аз съм за намаляване на карантината", увери шефът на здравното ведомство.

Попитан от News.bg, Меджидиев обаче не уточни какъв срок се обмисля. Посочи обаче - ще има вариант да се прави антигенен тест и ако той е отрицателен, катантината да може да се прекрати. За целта още от другата седмица всеки личен лекар трябва да бъде снабден с нужния брой тестове.

Ще се работи и за увеличаване на броя на ваксинираните, но няма да има мегакампания, а просто ще се дава добър пример, уверяват от здравното министерство.

В МЗ обмислят да махнат тегобата на маските

В МЗ обмислят да махнат тегобата на маските

Асен Меджидиев иска да успокоява хората, а не да ги притеснява

Целта на брифинга на новия служебен здравен министър бе представяне на основните приоритети на временната власт. А те са следните - изготвяне на механизъм за остойностяване на лекарския и сестринския труд, с други думи - нова гъвкава и справедлива методика на заплащане на здравните работници. Министерството на здравеопазването обаче е безсилно да приложи тези промени без работещо Народно събрание, но ще подготви съответните законови промени. Втората цел - подобряването на качеството на детското здравеопазване.