Общественият съвет за изграждането на Националната детска болница срещнало трудност с липсата на звено в Министерство на здравеопазването, което да е ангажирано със строежа.

Това стана ясно от пресконференция на Съвета. От съвета настояват за ясна координация между съответните министерства, както и да се ускорят отчуждителните процедури за разширяване на Околовръстното шосе на София, за да се изгради инфраструктурата до болницата.

Припомняме, че от Министерски съвет преди два часа съобщиха за непланирана предварително среща на служебния премиер Димитър Главчев с ръководството на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев", на която бяха обещани пари за болницата. Също така там бе обявено, че до края на месеца започва събарянето на сградите, които се намират на терена, определен за болницата.

Най-важен за болницата е въпросът с кадрите, според обществения съвет. Затова и трябва да бъде осигурена строга програма за кадрово обезпечаване на болницата, каза Надежда Рангелова.

Политиците да не натискат копчетата на Националната детска болница, а да я направят

Политиците да не натискат копчетата на Националната детска болница, а да я направят

Надежда Бояджиева настоя следващото 50-то Народно събрание да се заеме със случая

Доц. Боряна Аврамова посочи, че особено голям проблем е недостигът на медицински сестри и този проблем е много трудно преодолим. Липсва стратегия за преодоляване на кризата с недостига на медицински сестри, смята Аврамова.

Една от най-важните задачи е създаване на стратегия за работещите в Националната детска болница. Общественият съвет очаква такава стратегия.

Адв. Мария Шаркова изтъкна, че за да започне работа болницата, са нужни законодателни промени. Нужни са изменения и в действащите медицински стандарти. Трябва да се регламентират палеативните грижи. В Закона за здравето пък трябва да се направят такива изменения, които да гарантират качествена грижа за децата. Оказва се, че няма правила за преливане на кръв в неонатална възраст.

Д-р Благомир Здравков смята, че кадровият въпрос трябва да започне да се решава още сега. В Националната детска болница трябва да се включат структури с обезпечени кадри, по мнението му. Има механизми на решение, смята той, но подчерта, че водеща е ролята на държавата.

Да не се залагат капани пред Националната детска болница, настояват от обществения съвет. А Общественият съвет предлага Националната детска болница да е търговско дружество.

Главчев се разбърза да отмени разрешението за частна детска болница "Мама и аз"

Главчев се разбърза да отмени разрешението за частна детска болница "Мама и аз"

Ще бъде потърсена отговорност от хората, внесли решението, пишат от МС