Пет дни не са достатъчни, за да реагират тестовете при евентуално заразяване с коронавирус - трябва да изминат поне 7 дни. Това заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред Канал 3.

Той отбеляза, че се надява при премиера Бойко Борисов заболяването да премине леко.

По отношение на президента Румен Радев той подчерта, че въпреки днешния отрицателен тест, държавният глава трябва да е под каратина заради контакта му с полския президент.

"Дали трябва да си прави още тестове президентът може да каже РЗИ", допълни проф. Балтов.

Неговото мнение е, че Радев трябва да остане 10 дни под карантина.

Той подчерта, че карантината ще остане 10 дни, а няма да бъде смъквана на 7.

14 дневна каратина за болни и 10 дни за контактни е напълно достатъчна, отбеляза проф. Балтов.

В "Пирогов" сред медицинския персонал има по 40 заразени дневно и това е проблем, посочи директорът на лечебното заведение.

"Но всеки, който се е заклел да бъде лекар, знае, че ще среща животозастрашаващи ситуации. В София има дифузно разпространение, което не може да бъде контролирано." - констатира той.

Според него, ако започне производство на ваксина срещу коронавируса до края на годината, през следващите 3 до 6 месеца ще я има масово за целия свят. Той се надява до пролетта в България също да има ваксина срещу SARS-CoV-2.

Проф. Балтов сподели, че няма да се ваксинира против грип, няма да ваксинира и децата си, но би препоръчал на родителите си да го направят.

Лечението на коронавирус стъпва на усещането на лекуващите лекари. Засега няма утвърдена обща лекарствена терапия.

"Проблемът с медицинските кадри у нас не може да се реши изведнъж. Въпрос на няколко години е да се развиват младите кадри, те да остават в България и да лекуват тук." - каза още директорът на "Пирогов".

В момента има недостиг заради факта, че доста медици боледуват, добави той.

Неговото лично мнение е, че публика на мачовете не трябва да има, а ресторантите трябва да затварят преди полунощ. Според него, училищата не трябва да затварят, но университетите могат да преминат на онлайн обучение.