Хората, които са имали рак на кожата, са изложени на по-голям риск да развият и последващ такъв. Между 2 и 10% от оцелелите от злокачествен меланом на кожата развиват втори първичен меланом, а между 30 и 50% от хората с немеланомен рак на кожата развиват втори такъв в рамките на 5 години. С такава статистика и предупреждение с брифинг в БТА се откри национална кампания за профилактика на рака на кожата - "Евромеланома" 2024. Кампанията под мотото "Живей и учи. Учи, за да живееш" ще включва и безплатни прегледи от специалист дерматолог на 14 май 2024 г.

Председателят на Българското дерматологично дружество д-р Гриша Матеев посочи, че в световен мащаб от 2020 до 2025 диагнозата меланом ще се увеличи с 18%, а смъртността ще нарасне с 20%. До 2040 г. близо 500 000 души ще бъдат диагностицирани с меланом, а смъртността ще нарасне със 74%. Меланомът по-често засяга мъжете, докато при жените се среща по-рядко.

"Ракът на кожата е епидемия", изтъкна председателят на Българското дерматологично дружество.

Д-р Валерия Матеева, ръководител на кампанията "Евромеланома" посочи, че всеки трети от пациентите, които са имали рак на кожата, не посещават втори преглед. Затова и през 2024 г. кампанията се фокусира върху пациентите, които вече са били диагностицирани с рак на кожата и са провели лечение. Ще бъде наблегнато върху риска от рецидив на заболяването, като се насърчава повишена бдителност, редовно проследяване при дерматолог и водене на живот, който да спомага за укрепване на физическото и психично здраве.

Редица проучвания, проведени между 2014 и 2023 г. представят информацията за психическото и поведенческо въздействие на диагнозата "меланом" върху пациентите. Констатира се, че депресията и тревожността са често срещани при пациентите с меланом, а липсата на подкрепа от близкото им обкръжение или от специалисти, както и страхът от възможен рецидив, оказват най-силни негативно въздействие върху качеството има на живот, посочи д-р Матеева.

Тя обясни, че целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата, възможността за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно откриване на проблема.

Повече за кампанията и къде можете да се прегледате тук.

Починалите от рак на кожата при мъжете се увеличат в развитите държави

Починалите от рак на кожата при мъжете се увеличат в развитите държави

Повече от 90% от случаите на меланом са в резултат на излагане на слънце